bisbat de girona
imatge fons top

Notícies

Oficina de Comunicació del Bisbat de Girona

Dimecres 25 d'octubre de 2023

L’abat emèrit de Montserrat, Josep M. Soler, reflexiona a Girona sobre els reptes actuals dels cristians

El passat divendres, 20 d'octubre, el monestir de Sant Daniel de Girona va acollir la presentació del llibre «Fe arrelada. Garba d’articles i entrevistes (1997-2022)», del professor i escriptor David Pagès i Cassú. Van participar en l'acte l'abat emèrit de Montserrat, el P. Josep Maria Soler, i la priora del monestir de Sant Daniel, M. Assumpció Pifarré. Durant la seva intervenció, el P. Josep Maria Soler va destacar que el llibre de Pagès "vol subratllar l’entrellaçament que hi ha hagut des dels inicis de Catalunya entre el cristianisme i la catalanitat i com això ha contribuït a crear la identitat del nostre poble i a vertebrar-lo". En aquest sentit, va assegurar que aquest és precisament "un repte per als cristians del nostre país, i més concretament per als membres de l’Església catòlica". "El repte de contribuir a fer que la fe cristiana continuï arrelada a Catalunya, bé que d’una manera oberta i respectuosa d'altres religions i les altres formes de pensar presents en la nostra societat", va manifestar.

També va posar sobre la taula que si bé "aquests darrers anys hi ha un retrocés, explicable per moltes raons", aquesta situació "ha de ser un estímul per tornar a proposar la novetat de Jesucrist a la nostra societat". I va indicar que "això suposa que els qui ens diem cristians tinguem la fe arrelada en el cor i en la intel·ligència: que aprofundim cada vegada més la nostra pregària, que coneguem més la Paraula de Déu, que visquem activament i fructuosament la litúrgia, que ens abandonem confiadament al Déu que se’ns revela com a Amor (1Jo 4, 8)". També va reivindicar que cal que "aprofundim intel·lectualment els continguts doctrinals de la fe  per saber respondre a les preguntes que nosaltres mateixos ens podem fer sobre aquests continguts i per saber donar raó als altres del que creiem, perquè la fe cristiana és raonable. I a més, hem de saber presentar més amb la vida i el compromís social que amb les paraules, la bellesa i la novetat de la fe cristiana".

D'altra banda, va remarcar que "en la societat d’avui dia i en la cultura dominant, allunyada en bona part del cristianisme, el que hem de fer els cristians és “ser ànima del món”, com deia Diognet. És a dir, testimoniar amb la nostra paraula propositiva (perquè es tracta de “proposar i no pas d’imposar”) i amb el nostre comportament els valors que venen de l’Evangeli de Jesús". Finalment, va destacar que "la construcció de la societat en el present i en el futur és un repte de tots, de creients i de no creients.

Fotos: Àngel Almazan

Podeu llegir la reflexió sencera en el següent enllaç.

Trobareu el llibre "Fe arrelada", de David Pagès, a la llibreria diocesana Casa Carles de Girona.

Cerca
Historial
imatge fons bottom