bisbat de girona
imatge fons top PROVAAAAA

Notícies

Oficina de Comunicació del Bisbat de Girona

Dimarts 19 de març de 2024

Viure la Setmana Santa a la ciutat de Girona

Demà dimecres, 20 de març, l’advocada Elena Ribera pronunciarà el pregó de la Setmana Santa de Girona. Serà a dos quarts de 8 del vespre a l’auditori Josep Irla. Una de les novetats d’enguany serà l’actuació musical que oferirà la Capella Polifònica de Girona un cop acabat el pregó. Aquest serà el tret de sortida d’uns actes organitzats per la Junta de Confraries de la Setmana Santa de Girona que ja van tenir una prèvia la setmana passada amb la conferència de Gustau Torres titulada “La catedral com a llar”, la presentació del llibre sobre l’orde Eqüestre del Sant Sepulcre escrit per Ramon Muntada amb dibuixos de Pilarin Bayés i la conferència de Juan Francisco Campo sobre la “Iconografia de la Passió”.

Fins divendres es pot assistir al Quinari de la Mare de Déu dels Dolors a l’església que té dedicada a la plaça de la Mercè. A dos quarts de 8 del vespre hi ha el res de la Corona i a continuació la missa. El dijous a dos quarts de 9 del vespre s’inaugura en aquest mateix temple l’Exposanta que durarà fins al dijous de la setmana que ve i on es poden veure els passos, els estendards i els penons de les confraries que participen a la processó del Sant Enterrament. L’horari  és d’11 del matí a dos quarts de 2 del migdia i de 5 de la tarda a 8 del vespre.

El divendres, festa tradicional dels Dolors, hi haurà la fi del Quinari amb el res de la Corona i la missa a partir de dos quarts de 12 del migdia i de dos quarts de 8 del vespre; aquesta última amb l’acompanyament de la Coral del GEiEG. L’endemà dissabte s’ha programat un concert de música sacra a l’església del Mercadal a les 6 de la tarda a favor de Càritas diocesana amb la participació del Cor de Cambra de Girona, la Capella Polifònica de Girona i el Cor Maragall.

El dimecres de la setmana que ve a les 8 del vespre, des del Castrum de Sant Lluc (al costat dels Banys Àrabs), sortiran els Manaies per lliurar el Penó que enguany recau en la persona de Joan Alenyà Fugueras, que va presidir la Confraria de Jesús Crucificat-Manaies de Girona entre els anys 1993 i 1998. El lliurament es durà a terme al carrer Joan Maragall a l’altura del carrer La Salle. Alenyà deixarà el penó, com és tradició, en un lloc visible del domicili, possiblement al balcó. Allà romandrà fins que novament els Manaies el recullin el Divendres Sant al vespre, perquè penó i pendonista intervinguin a la processó del Sant Enterrament.

Els passos de la processó es podran veure des del migdia del Divendres Sant i durant tot el dia a la plaça de la pujada de Sant Feliu. Sortirà a les 9 del vespre des de la catedral i discorrerà pels principals carrers del cas antic de la ciutat per tornar als volts de les 11 de la nit. Enguany han estat convidats els Manaies de Banyoles en ocasió del 75è aniversari de la seva fundació i també hi seran presents dues bandes musicals: La Principal de Banyoles i la Banda de la Confraria de la Puríssima Sang de Girona, recentment fundada. En total hi participen 1.200 persones repartides en dotze confraries.  En cas de pluja es farà un acte a l’interior de la catedral.

Dissabte, un cop més, s’ha programat el concert de la banda de música “La Lira” de Vilafamés de Castelló de la Plana que actuarà a les 12 del migdia a la plaça de la Independència. Una hora abans, faran una cercavila pels carrers propers.

Pel que als actes litúrgics que s’han programat a la Catedral de Girona, cal destacar els següents: el diumenge la benedicció de Palmes a la plaça dels Apòstols amb la posterior processó i missa a les 11 del matí; el dimarts la Missa Crismal a les 5 de la tarda, que reunirà bona part del clergat de la diòcesi; el dijous la Missa de la Cena del Senyor a les 7 de la tarda; el divendres la celebració litúrgica de la Passió del Senyor a les 5 de la tarda; el dissabte la Vetlla Pasqual a les 11 de la nit i el diumenge de Pasqua, la missa a les 11 del matí.

* Programa de la Catedral de Girona

Cerca
Historial
imatge fons bottom PROVAAAAA