bisbat de girona
imatge fons top

Notícies

Oficina de Comunicació del Bisbat de Girona

Dilluns 29 d'abril de 2024

L’Empordà recorda el P. Joaquim Vallmajó amb motiu dels 30 anys de la seva mort

Enguany es compleix el 30è aniversari de la mort del P. Joaquim Vallmajó i Sala, assassinat a Ruanda víctima de la guerra i de les matances entre tutsis i hutus als grans llacs africans. Nascut a Navata l’any 1941, va estudiar filosofia i teologia al Seminari diocesà de Girona, i va entrar al noviciat dels Missioners d'Àfrica, coneguts com els pares blancs, a Gap (Alps francesos). El 1965 va ser ordenat prevere a Girona i enviat com a missioner a Ruanda, on s’hi va estar en dues etapes, fins a la seva mort.

A l'Empordà, la seva terra natal,  i en d'altres indrets, s'hi estan duent a terme un seguit d'actes amb motiu d'aquesta commemoració. El divendres 19 d'abril es va fer un homenatge a la plaça de la Solidaritat de Figueres, on hi ha un monument dedicat a Joaquim Vallmajó i Joan Alsina, missioners empordanesos. I aquest passat divendres, 26 d’abril, data de la seva mort, es va celebrar una missa en memòria seva a l’església de Sant Pere de Figueres, un acte a l'escola de Navata -el poble on va néixer Vallmajó-, i una taula rodona a La Cate de Figueres amb diversos testimonis que van tenir contacte directe amb ell. D’altra banda, també s'ha editat un llibret, titulat "Joaquim Vallmajó, 30 anys cercant Justícia", que és una recensió de l'obra de Josep Valls "Àfrica al cor", de l'any 2012.

Segons els organitzadors d’aquests actes, “la intenció d'aquesta commemoració, a més del record, és que el pensament, el testimoniatge i les causes de Quim Vallmajó perdurin entre nosaltres i orientin el compromís de cara al món actual”.

El programa d'actes seguirà a Arbúcies, Figueres i Girona, amb el següent programa:

 

 

Cerca
Historial
imatge fons bottom