bisbat de girona
imatge fons top PROVAAAAA

Notícies

Oficina de Comunicació del Bisbat de Girona

Dimarts 30 d'abril de 2024

La Pastoral Obrera alerta de la precarietat de les persones que cuiden la gent gran

Com cada any, les delegacions de la Pastoral Obrera de les diòcesis catalanes i diferents moviments cristians elaboren el Manifest del Primer de Maig amb motiu de la Jornada Internacional dels Treballadors que se celebra demà dimecres, 1 de maig.

Enguany posen l’accent en les persones de més de 65 anys, que representen gairebé un 20% de la població. Un percentatge que, segons es llegeix en el document, creixerà en les pròximes dècades. Accentuen també altres persones fràgils derivades per altres causes: malalties cròniques, salut mental, diversitat funcional... que necessiten suport i re­cursos sanitaris i socials per poder viure amb la qualitat que mereixen.

Els sotasignants denuncien les precarietats laborals en què es troben molts dels cuidadors i cuidadores, principalment pel que fa als salaris i la manca de formació. “Una feina dura i poc valorada, cosa que repercuteix en la qualitat del servei”. També fan saber que alguns dels contractants compten amb pocs ingressos i no dis­posen d’ajuts suficients, per la qual cosa “moltes de les feines són fetes en l’economia submergida, sense contracte, sense la necessària cotització a la Seguretat Social i amb incertesa”. Això fa que “moltes de les treballadores d’origen immigrant no puguin disposar de permís de treball” i “és un factor més que afavoreix l’explotació”.

Per tot això, demanen:

- Una millora substancial del sistema públic de salut perquè pugui continuar oferint un bon servei.

- La creació d’ocupació de qualitat per garantir l’atenció de cura a les persones i la disminució de l’atur.

- La dignificació de les condicions laborals de cuidadors i cuidadores.

- Una reducció del temps de treball que afavoreixi la conciliació familiar i laboral.

- La dotació dels recursos públics necessaris per a l’atenció de les persones en situació de dependència i/o vulnerabilitat.

Els moviments obrers cristians que firmen el Manifest són: ACO (Acció Catòlica Obrera), GOAC (Germanor Obrera d’Acció Catòlica), JOC (Joventut Obrera Catòlica), MIJAC (Moviment Infantil i Juvenil d’Acció Catòlica) i Església pel Treball decent. També s’hi sumen capellans obrers i religiosos i religioses en barris obrers; així com les ja esmentades delegacions de Pastoral Obrera de les diòcesis catalanes.

Cerca
Historial
imatge fons bottom PROVAAAAA