bisbat de girona
imatge fons top

Notícies

Oficina de Comunicació del Bisbat de Girona

Dilluns 03 de juny de 2024

Celebració de Corpus a la Catedral de Girona i arreu de la diòcesi

Un gran nombre de fidels van omplir la Catedral de Girona, ahir diumenge, 2 de juny, a la tarda, en la celebració de la solemnitat del Cos i la Sang de Crist, el Corpus. Va presidir la missa Mn. Jaume Julià, president del Capítol de la catedral, juntament amb una desena de preveres. A l’homilia, Mn. Jaume va desitjar una prompta recuperació a fra Octavi, bisbe de Girona, que era qui havia de presidir-la, però que uns dies abans havia donat positiu en COVID.

Un cop finalitzada la celebració litúrgica va fer entrada al temple l’àliga, un dels elements més importants del bestiari popular de la ciutat, conduïda per la Fal·lera Gironina. Es va situar davant del presbiteri i, al compàs de la música tradicional, inicià la dansa de salutació i adoració. Després començà la processó presidida per la custòdia sortint per la porta principal de la catedral i baixant per l’escalinata i fins a arribar al temple de Sant Feliu. En el decurs del trajecte es van poder admirar les diferents catifes florals dissenyades per les confraries de Setmana Santa de Girona.

La festa del Corpus Christi es va instituir amb la finalitat d’augmentar la fe en la presència real de Jesucrist en l’Eucaristia. Es va celebrar per primer cop el 1246 a la diòcesi de Lieja i el 1264, el papa Urbà IV l’instaurà per a tota l’Església. A Girona el Corpus se celebra des de molt antic. Ja se’n té coneixement el 1315. Pel que fa a la processó, les primeres notícies documentades són del 1320 i és de les més antigues de l’Estat.

En d’altres poblacions de la diòcesi també es van dur a terme processons i catifes. Un dels exemples és Figueres, que es va recuperar la tradició després de 60 anys. També se’n van fer a Arenys de MarBlanes, Borrassà, Calella o Montràs.

D'altra banda, diumenge també va tenir lloc el Dia de la Caritat. És per aquest motiu que Càritas està promovent una campanya de difusió de la tasca que duu a terme l'entitat que porta per lema “Allà on ens necessites obrim camí a l'esperança". Al següent enllaç hi trobareu tota la informació.

Fotografies: Àngel Almazan
Podeu veure més fotografies a la Galeria

Cerca
Historial
imatge fons bottom