Després de celebrar la primera «Nit d’esglésies» el divendres 28 de juny, Catalonia Sacra inicia una nova edició de «L’estiu és diví». La campanya estiuenca torna a convidar a descobrir durant les vacances a catedrals, basíliques, monestirs, esglésies... d’alt valor patrimonial i repartits en les diferents comarques. L’edició 2024 d’aquesta iniciativa proposa descobrir 25 esglésies d’arreu de Catalunya a partir de la música. De la diòcesi de Girona es destaquen les esglésies de Sant Miquel de Fluvià, Santa Maria Assumpta d'Arenys de Mar i Sant Esteve d'Olot, els monestirs de Sant Salvador de Breda i Sant Daniel de Girona, les basíliques de Sant Feliu de Girona i de Santa Maria de Castelló d'Empúries i la Catedral de Girona.
En uns mesos plens festivals i concerts, «L’estiu és diví» de Catalonia Sacra d’aquest any proposa conèixer d’una manera divulgativa l’evolució de la música, en general, i de la música sacra en particular. A www.cataloniasacra.cat/lestiuesdivi, el músic i compositor, Jordi Domènech, explica els grans canvis que ha tingut la música en cinc grans períodes (medieval, renaixement, barroc, classicisme i romanticisme i segle XX i música moderna). Domènech ho fa a partir de l’orgue, un instrument importantíssim en el culte cristià i que en una frase que s’atribueix a Wolfgang Amadeus Mozart és considerat com el "rei dels instruments". En aquestes càpsules divulgatives hi participen Jordi Reguant i Mercè Sanchís, dos dels organistes més reputats del país que exemplifiquen amb el so de l’orgue l’evolució que ha tingut la música en els darrers segles.
Cada període musical va acompanyat de propostes de visita a esglésies d’alt valor patrimonial. Aquests equipaments formen part de la Xarxa de Catalonia Sacra i fan un treball coordinat per difondre el patrimoni cultural de l’Església en camp com el de la conservació i preservació, gestió o la dinamització cultural i turística.
La web també inclou una selecció de concerts que tenen com a escenari espais de la Xarxa de Catalonia Sacra i la possibilitat de subscriure’s al butlletí digital que recull activitats i informació sobre el patrimoni cultural de l’Església. A les xarxes socials de Catalonia Sacra també es recomanaran llistes de música sacra de cada un dels diferents períodes.
«Un estiu diví» que va obrir la primera «Nit d’esglésies»
«L’estiu és diví» va començar el divendres 28 de juny, vigília de Sant Pere, amb la primera edició de «La nit de les esglésies». Des de les nou a les onze de la nit, la basílica de Santa Maria del Pi de Barcelona, la basílica de Santa Maria de Castelló d'Empúries, la catedral de Santa Tecla de Tarragona, l’església de Santa Maria de Taüll, i la catedral de Sant Pere de Vic van obrir les portes de 21 h a 23 h il·luminant alguns dels espais amb llum espelmes per ser visitats en silenci. La iniciativa va tenir una gran acollida.
Catalonia Sacra
Catalonia Sacra és una iniciativa que vol dinamitzar el patrimoni cultural de l’Església i ajudar a la seva gestió. La seva feina es tradueix en accions de divulgació cultural, com una programació cultural amb més d’una trentena d’activitats, en jornades de formació, o bé en la coordinació de la Xarxa de Catalonia Sacra, un treball coordinat d’esglésies amb alt valor patrimonial que treballen conjuntament per millorar l’atesa al visitant i la seva pròpia gestió. Catalonia Sacra està impulsat pels departaments del Patrimoni Cultural dels deu bisbats amb seu a Catalunya.