La sala del Tapís de la Creació de la Catedral de Girona va acollir, el vespre del dimarts 23 de juliol, la presentació del número 345 de la “Revista de Girona”, que edita la Diputació i que inclou un dossier titulat «Tresors del bisbat de Girona: el patrimoni cultural diocesà en el segle XXI».
L'acte va comptar amb les intervencions de fra Octavi Vilà, bisbe de Girona; Miquel Noguer, president de la Diputació de Girona; Joaquim Nadal, conseller de Recerca i Universitats de la Generalitat de Catalunya, en funcions, i historiador; Francesc Miralpeix, doctor i professor d’Història de l’Art a la Universitat de Girona i coordinador del dossier «Tresors del bisbat de Girona»; i Gerard Bagué, director de la Revista de Girona de la Diputació de Girona.
En les seves paraules, el bisbe de Girona va elogiar la tasca de la Revista de Girona: «És tot un referent per les comarques gironines i pel conjunt del país». També va manifestar que «no podem entendre la Girona actual sense conèixer aquest patrimoni que és passat, però que també és present i futur», alhora que va remarcar que aquest «esdevé un vertader tresor a conservar i compartir amb tots els qui vivim aquí i amb els qui ens visiten».
El dossier compta amb els següents articles i autors:
- «La catedral de Girona: una emergència dominant» de l’historiador i director, del 2013 al 2022, de l’Institut Català de Recerca en Patrimoni Cultural (ICRPC-CERCA), Joaquim Nadal Farreras.
- «Els temples parroquials del bisbat de Girona. Un palimpsest arquitectònic i artístic» de Joaquim M. Puigvert Solà, historiador i professor de la Universitat de Girona.
- «Tresors i museus». Joan Bosch Ballbona, historiador de l’art i professor de la Universitat de Girona.
- «Protagonistes i veus d’una llarga història» de Marc Sureda Jubany, conservador del Museu Episcopal de Vic.
- «Entre la bonhomia i l’heterodòxia. Un repàs a l’obra literària des dels goigs fins al segle xx» i «La música, una riquesa evanescent» del professor de l’ESMUC i escriptor, Josep Pujol Coll.
- «Josep Maria Marquès, visions des de la crisàlide» de la historiadora Rosa Maria Gil.
- «La Delegació Episcopal per al Patrimoni Cultural» i «Preservar la memòria. La custòdia documental» de Joan Naspleda Arxer, delegat episcopal per al Patrimoni Cultural, i també director de l’Arxiu Diocesà, l’Arxiu Capitular de la Catedral i la Biblioteca Diocesana del Seminari.
- «Festa, celebració i rituals. Un pou viu de cultura immaterial» de l’historiador Xavier Solà.
- «Noves mirades. El patrimoni religiós del bisbat en l’escenari turístic i audiovisual» de les autores Saida Palou Rubio, investigadora de l’Institut Català de Recerca en Patrimoni Cultural (ICRPC-CERCA) - Universitat de Girona i Sílvia Aulet Serrallonga, docent de la Facultat de Turisme i directora de la Càtedra UNESCO de Polítiques Culturals i Cooperació de la Universitat de Girona.
- «A l’ombra de la catedral. El llegat jueu, entre la mística i la matèria» de Sílvia Planas Marcé, historiadora i directora del Museu d’Història de Girona.
Fotografies: Àngel Almazan