L’equip de la delegació episcopal de Pastoral Penitenciària celebra, avui dimarts, 24 de setembre, la festivitat de la Mare de Déu de la Mercè, alliberadora de captius i patrona d’aquesta pastoral. És per aquest motiu que aprofiten per fer una crida al voluntariat al Centre Penitenciari Puig de les Basses.
El capellà del centre, Mn. Pere Lluís Aymerich, explica que «tot i estar situat dalt d’un turó enlairat que sovint no veiem, aquest equipament compta amb una població de més de 800 homes interns i unes 40 dones internes, a banda del nombrós personal que hi treballa jornades senceres (funcionaris, sanitaris, educadors...)». En aquest sentit, explica que «la nostra diòcesi hi ofereix atenció religiosa catòlica a través de la Pastoral Penitenciària gràcies a un petit equip de 7 voluntaris i voluntàries», entre els quals ell mateix. L’objectiu és «atendre la població penitenciària, sobretot en les seves necessitats espirituals».
Aquest voluntariat, remarca, «està obert a tothom, sigui quina sigui la seva religió, o no religió» i assenyala que «escoltar els interns és una actitud essencial en les nostres intervencions». Mn. Pere Lluís afegeix que també es compta amb «una relació respectuosa i de col·laboració amb els treballadors i treballadores del Centre Penitenciari». Pel que fa a la tasca que duen a terme, indica que «sense fer diferències entre els presos, l'orientació bàsica del nostre servei està orientada als catòlics. Oferim moments de pregària en grup, la missa, formació i acompanyament en la iniciació cristiana...». Al llarg de l’any, a les activitats d'atenció religiosa s'hi atenen unes 150 persones, algunes amb molta constància i d’altres de manera ocasional.
En relació amb l’experiència del voluntariat, el capellà del centre posa de relleu que «ser voluntari de presons implica posar-se en un món que és "desconegut”; al principi, imposa un gran respecte pel que té de desconegut, demana l’esforç de trencar els nostres prejudicis, per trobar-nos amb persones que volen compartir la seva fe i viure la seva condemna des de la perspectiva cristiana, tot i que això pugui semblar contradictori».
«Per als cristians, les paraules de Jesús “era a la presó i em vinguéreu a veure” sempre són un repte per tal de sortir de la nostra zona de confort i anar-lo a trobar a la perifèria de la nostra societat», afirma finalment Mn. Pere Lluís.
Més informació: ppenitencia@bisbatgirona.cat i als telèfons 636 36 21 53 i 628 07 20 95.
A continuació podeu recuperar l'entrevista a Mn. Pere Lluís Aymerich i Mercè Esquís, membres de l'equip de la Pastoral Penitenciària, que es va emetre a TEMPS D'ESGLÉSIA (https://youtu.be/9iY4uSzgLC8):