bisbat de girona
imatge fons top

Notícies

Oficina de Comunicació del Bisbat de Girona

Dimecres 23 d'octubre de 2024

El bisbe Octavi lloa el paper dels màrtirs en la festa de Sant Martirià

Banyoles va viure, el passat dissabte, 19 d’octubre, la festa de Sant Martirià, patró de la ciutat, amb l’ofici solemne presidit pel bisbe fra Octavi, i tot seguit amb la presentació del llibre de l’advocat Carles Mascort sobre la recuperació de les peces de l’arqueta.

La missa es va celebrar al Monestir de  Sant Esteve de Banyoles. El bisbe Octavi va lloar la figura del màrtir sant Martirià, del qual, va dir: “No morí en va, no morí per no res, la seva vida assolí un sentit ple amb la seva mort, una mort coherent, gratuïta i sobretot amorosa. Morí o més aviat fou mort, perquè estimava a Crist i per aquest motiu estimava als germans, a tots, fins i tot als qui li causaren la mort. Aquesta lliçó seva, que és la de tots els màrtirs, la dels màrtirs dels primers segles del cristianisme i els de tots els segles, també els d’avui, i la seva gesta es resumeix en una paraula: Amor”. Fra Octavi va valorar la figura dels màrtirs dels primers anys del cristianisme que foren perseguits per la seva fe: “Als màrtirs els mou l’amor, res més que això, un amor profund i certament radical que afecta cada aspecte de la seva vida; estan moguts per l’amor a Crist i als germans. Ells són aquest gra de blat del qual parla Crist, que quan cau a la terra, si no mor, queda ell tot sol, però si mor, dona molt de fruit".

El bisbe va comparar aquells màrtirs dels primers temps del cristianisme amb els màrtirs actuals: “hi ha també avui molta gent que es juga la vida per aconseguir-ne una de millor per a ells segurament, però també pels seus fills per exemple, molta gent que per servir als altres deixa la vida lluitant contra un munt de dificultats que esdevenen molts cops un mur infranquejable. Molts d’aquests màrtirs ens passen pel davant dels ulls cada dia en els diaris, en els noticiaris i nosaltres actuem sovint com els contemporanis d’aquells botxins de l’antiguitat, girem full, canviem de canal i mirem que la seva vida i sobretot la seva dissort no pertorbi la nostra comoditat fugissera”.  

Després de la missa es va presentar el llibre “Una nit i trenta anys”, de Carles Mascort, qui ha gestionat, d’ençà de 2005, la recuperació de la major part de les figures que s’integren en l’arqueta que conté les relíquies del patró banyolí i que foren espoliades l’any 1980. Van presidir l’acte el bisbe i l’alcalde de la ciutat i president de la Diputació de Girona, Miquel Noguer. L’autor va detallar el complex procés que ha permès recuperar les diferents peces, veritables joies de l’orfebreria gòtica catalana i que restaven en poder d’uns compradors holandesos. Aquestes gestions dutes a terme des del Bisbat de Girona, amb el suport econòmic de l’Administració central, que també ha assumit l’actual instal·lació que preserva l’arqueta, constitueixen l’eix de l’obra escrita.

Cerca
Historial
imatge fons bottom