
Una norantena de persones van participar, el dissabte 15 de febrer, en el primer «Pelegrinatge endins» de l’any al Sant Sepulcre de Palera, organitzat per la fundació que vetlla per la promoció, difusió i gestió de l’indret. Sota el títol «Del silenci al servei», la sessió va anar a càrrec del bisbe de Girona, fra Octavi Vilà. En la seva exposició, va remarcar que «el silenci és una eina fonamental per apropar-nos a Déu i que ens ajuda a pujar els esglaons de la nostra competència espiritual». Alhora, va alertar que «no és un fi en si mateix» i que «nosaltres no en som els protagonistes: és Déu qui ha de ser-ho». En aquest sentit, va assenyalar que «el silenci exterior és una eina fonamental per aconseguir el silenci interior, per apaivagar el soroll dels nostres neguits massa mundans i obrir les portes a Déu, a l’escolta de la seva Paraula, font i aliment per a la nostra vida».
Durant la seva intervenció, fra Octavi va recordar que «sant Benet ens demana que estimem el silenci, que el desitgem, que com a bons deixebles estiguem sempre promptes a escoltar». I va afegir: «Ha de ser un silenci actiu per deixar espai a la Paraula, per obrir-li la porta i deixar-la que entri en el nostre interior». «Per sant Benet sols la paraula nascuda del silenci pot donar vida», va sentenciar. També va fer esment també dels Pares del desert: «Vivien conduïts per aquest principi de saviesa: "Fuig calla i reposa”. Des de la perspectiva dels qui volem viure la contemplació enmig de la vida diària, crec que podríem fer aquesta traducció d'aquell principi savi: Fuig de la dispersió de la superficialitat, assossega't, asserena't, i seràs conduït a la quietud de l'Esperit». Va citar també altres autors, un dels quals ja més contemporani, Thomas Merton, qui afirmava que «quan et trobes realment sol estàs amb Déu».
D'altra banda, fra Octavi va enumerar els diversos beneficis de la pregària personal i va convidar a la pràctica de la lectio divina, com a «aproximació a la veu de Déu que ens parla»:«La lectura privilegia el moment de la comprensió; en la meditació preval l'esforç d'apropiació; l'oració dona pas al diàleg amb Déu; en la contemplació apareixen el silenci i l'adoració».