
Amb motiu del Dia internacional de la Dona, que se celebra cada any el 8 de març, entitats d'Església d'àmbit social i laboral, agrupades a «Església pel Treball Decent» -entre les quals Càritas Diocesana de Girona, delegació diocesana de Pastoral Obrera i Justícia i Pau-, han fet públic un manifest sota el títol «Per la dignitat de les dones. El treball digne és un dret, no un privilegi». Denuncien la desigualtat, explotació i precarietat que afecten especialment les dones en l'àmbit laboral.
MANIFEST DEL DIA DE LA DONA TREBALLADORA – 8 de març de 2025
Per la dignitat de les dones. El treball digne és un dret, no un privilegi
Des de la iniciativa Església pel Treball Decent, que agrupa les entitats d’Església d’àmbit social i laboral, denunciem la desigualtat, explotació i precarietat que afecten especialment les dones en l'àmbit laboral. L'economia submergida perpetua la vulnerabilitat de milions de treballadores, negant-los drets fonamentals i condicions de vida dignes.
Un crit per la justícia laboral i la igualtat
La feina és clau per a la dignitat humana. L'economia submergida nega aquest dret en privar les dones de llocs de treball justos i equitatius. És urgent que aquesta problemàtica sigui prioritzada en les agendes polítiques i socials.
"La feina és un dret fonamental i un bé per a la persona: un bé útil, digne, que correspon a la seva dignitat, que expressa i augmenta la dignitat humana" (CDSI, 287)
Les dones en l'economia submergida: Una realitat invisible
A l’Estat espanyol es calcula que l'economia submergida suposa al voltant del 16% del PIB, i és molt difícil determinar quina és la participació exacta de la dona en aquest percentatge. No obstant això, tots els estudis coincideixen que és majoritària en tots els casos.
Moltes treballadores de la llar, jornaleres, cuidadores i netejadores treballen sense contractes ni protecció social, afrontant jornades llargues, sous baixos i acomiadaments arbitraris. La situació és encara més greu per a les dones migrants, que, a causa de barreres administratives, racisme i xenofòbia, es veuen obligades a acceptar feines informals. A més, moltes afronten riscos de tràfic i explotació sexual.
Propostes per a un canvi transformador
Des d'Església pel Treball Decent proposem accions concretes per combatre l'economia submergida i millorar la vida de les treballadores:
Una crida a l'esperança
El 8 de març és una oportunitat per renovar el nostre compromís amb la justícia social. Com a seguidors i seguidores de Jesús, hem d'afrontar estructures d'exclusió i pobresa com l'economia submergida, amb valentia i esperança.
Tal com va expressar el Papa Francesc en convocar el Jubileu 2025 sota el lema "Pelegrins d'esperança", estem cridats a redescobrir la força transformadora de la fe i l'esperança.
És possible transformar un món on les dones visquin amb dignitat i la feina sigui una font de vida plena. Continuem lluitant per un treball digne per a totes i tots, i per una societat en què ningú no sigui invisible.
Per la dignitat de les dones. El treball digne és un dret, no un privilegi.
Iniciativa Església pel Treball Decent – entitats d’Església d’àmbit social i laboral.