Aquest dijous celebrarem la festa del naixement de sant Joan Baptista, molt popular a casa nostra. Pensem en les revetlles, els focs, els petards i coets, la coca i altres tradicions que embelleixen la festa.
Estic convençut que aquesta celebració ens pot ajudar a interessar-nos per la figura d’aquest home decisiu en la vida de Jesús i que va causar un gran impacte entre els seus conciutadans. Aquest home ha tingut també molta importància en la vida del poble cristià: son molts els pobles, ermites, esglésies, monestirs... i homes i dones que porteu el seu nom. Alhora, pintors, escriptors i músics també li han dedicat les seves obres. Joan és un personatge que ha despertat interès en la història humana.
Hem de cercar el seu perfil als evangelis, els llibres fonamentals de la fe, on descobrim el seu naixement, la seva missió i la seva mort.
Us proposo la meva reflexió per viure’n la festa, tot apropant-nos a la persona de Joan.
Fill de Zacaries i Elisabet, va ser rebut com un regal de Déu, perquè els seus pares ja eren vells per tenir descendència. Reben la visita de Maria, la mare de Jesús, per ajudar Elisabet en el seu embaràs. Un cop nascut li imposen el nom de Joan, que significa «Déu mostra el seu favor».
Apareix, ja adult, a la vora del riu Jordà amb uns missatges molt concrets i amb un signe ritual explícit: submergir en l’aigua del riu aquells que se li acosten amb el desig de renovar-se per acollir el Messies esperat.
Demana una actitud radical: convertir-se, és a dir, fer un gir en la vida en direcció contrària a la que se segueix; obrir una ruta perquè hi passi el Senyor i aplanar-li el camí. També concreta aquesta conversió en les diverses situacions i professions dels qui l’escoltaven.
Joan era conscient de ser senzillament un testimoni: «Soc una veu que crida en el desert», «la veu del qui és la Paraula». Primer es nega a batejar Jesús quan aquest se li acosta a la fila dels pecadors, perquè considera que és ell el qui necessita ser batejat. Finalment, però, accedeix a la petició del Messies.
També és el qui assenyala Jesús amb el dit per convidar els seus deixebles a seguir-lo. És el qui presentarà Jesús als seus conciutadans i els prepararà perquè l’acullin.
Joan morí degollat per haver criticat que el rei Herodes hagués pres en matrimoni la dona del seu germà, Herodies. Aquella dona, per venjança, va exigir al seu nou marit que fes executar Joan.
Certament, Déu ja començava a mostrar en Joan el seu gran favor, que serà Jesucrist. Però, alhora, Joan també va ser un regal per als seus ciutadans.
Suggeriments per a nosaltres
És molt important que, dels cristians, se’ns pogués dir que «Déu mostra el seu favor». La nostra persona, la nostra vida, bé haurien de ser un favor de Déu per als qui ens envolten.
Per acollir Jesús personalment també cal convertir-nos, canviar, renovar-nos. Joan ho demanava amb exigència, i potser avui també ens cal aquesta exigència. Ens conformem sovint amb una vida cristiana poc activa, anodina. Sense conversió o canvi constant no podrem acollir Jesús, no podrem experimentar tot el que significa creure o fiar-nos d’Ell per viure.
Nosaltres, com Joan, també hem d’assenyalar Jesús perquè tothom qui el cerca el pugui trobar.
Bona festa de sant Joan i felicitats als qui porteu el seu nom.
Francesc Pardo i Artigas,
bisbe de Girona