Avui dijous, 21 de març, la campana més gran de la Catedral, de la ciutat i de la Diòcesi de Girona fa 450 anys. Es tracta de la Beneta, la campana major de la seu, coneguda popularment com el Bombo, que ha picat i repicat els tocs religiosos i civils des de l’any 1574. Per celebrar aquesta efemèride, el Capítol de la Catedral de Girona i la Confraria de Campaners i Carillonistes de Catalunya (CCCC) han organitzat per avui un concert de campanes al campanar de la Catedral. Començarà a les 19:30 hores i podrà ser escoltat arreu on arriba el so de les campanes del temple. Per a una millor escolta del concert es recomana, tanmateix, apropar-se a la Plaça dels Apòstols, a la Plaça de Lledoners o bé gaudir-ho des de la muralla de la ciutat.
D'altra banda, i com a activitat prèvia, ahir dimecres va tenir lloc una conferència a la nau de la Catedral a càrrec del campanòleg Blai Ciurana.
Història de la Beneta, la campana major de la Catedral de Girona
La Beneta va ser fosa i beneïda l'any 1574 i, per decisió del Capítol i gràcies a les habilitats d’Antoni Senyer, el mestre artesà, es va decidir que fos una campana de grans dimensions. Amb gairebé dos metres d'amplada -190 centímetres- i 170 centímetres d’alçada, la Beneta es va convertir en la campana més gran del Bisbat de Girona. Aquesta fita, però, no s'atura aquí, i és que amb els seus 4.800 kg de massa, és la cinquena campana més gran de Catalunya. Aquest fet explica la complexitat del seu muntatge, ja que per les seves dimensions i pel seu pes, es va haver de col·locar al campanar abans que aquest es tanqués (les finestres són massa estretes com per fer-la entrar un cop acabat).
Per entendre el funcionament del toc horari cal saber que ha estat mecànic des del segle XVI gràcies a la maquinària del rellotge. El campaner de la catedral era qui pujava les peses de la maquinària per mantenir-la en funcionament. L’any 1982 el rellotger Fabra modernitzà la maquinària, que va ser substituïda el 2003 per una centraleta digital que instal·là Rifer Rocafer, a la qual es programen els tocs previstos.
Algunes consideracions a tenir en compte: