bisbat de girona
imatge fons top

Notícies

Oficina de Comunicació del Bisbat de Girona

Dimecres 25 de setembre de 2024

Fra Octavi presideix a Tarragona la missa en honor a Santa Tecla

La ciutat de Tarragona va viure, aquest passat dilluns, 23 de setembre, la gran festa en honor de la seva patrona, santa Tecla. Al matí, la Catedral de Tarragona es va omplir de gom a gom amb motiu de la celebració de la missa pontifical que, enguany, va presidir el bisbe de Girona, el tarragoní fra Octavi Vilà. L’arquebisbe Joan Planellas va concelebrar l’eucaristia juntament amb Mn. Santiago Soro, vicari general de l’arxidiòcesi; Mn. Joan Miquel Bravo, degà-president del Capítol de la Catedral, i canonges i preveres de la ciutat.

La celebració també va comptar amb una representació, com és habitual, de l’Església ortodoxa romanesa, amb el P. Vasile Baltaretu i el P. David Baltaretu. D’altra banda, també hi va assistir una àmplia representació institucional, amb l’alcalde de Tarragona, Rubén Viñuales, i diversos membres del consistori municipal; el director general d’Afers Religiosos de la Generalitat de Catalunya, Ramon Bassas, i altres representants dels àmbits acadèmic, judicial, militar i social.

L’obertura de l’urna que custodia la relíquia del braç de santa Tecla va donar inici a la missa, els cants de la qual van ser sostinguts pel Cor i Orquestra dels Amics de la Catedral.

Fra Octavi Vilà: «Tecla esdevingué deixebla del Crist predicat per Pau»

Durant l’homilia, fra Octavi va parlar de l’experiència de fe que santa Tecla va viure «de manera intensa, apassionada i certament agosarada» a partir del testimoniatge de Pau, a través del qual escoltava Crist. Així, va explicar que Tecla «s’enamorà de Crist, un enamorament que li feu deixar pare, família, promès, casa i amics per llançar-se a l’aventura de la fe, una aventura que com a tal no estava pas exempta de perills».

Santa Tecla, va assegurar el bisbe de Girona, es va convertir en «deixebla del Crist predicat per Pau». Ambdós, Pau i Tecla, «són les arrels apostòliques d’aquesta Església» i, encara que «la seva vida de fe fou una cursa d’obstacles i entrebancs, res no els feu defugir la lluita per aconseguir allò que tant desitjaven, entrar al banquet de l’espòs, entrar al Regne de Déu», va expressar. Per això, fra Octavi va definir Tecla com una dona «agosarada, lluitadora, mai d’acord amb les normes del seu temps, una dona que trencà esquemes i costums».

Per altra banda, també va recordar que santa Tecla «ens mou avui a tots a lluitar per vèncer de nou serps, bous, lleons i flames; a vèncer tot allò que s’oposa a l’Evangeli, al missatge de Crist que, predicat per Pau, arrabassà Tecla», perquè ella «tingué la gosadia de trencar amb tot allò que s’oposava a Crist». «Tecla i Tarragona som fills en la fe d’un mateix evangelitzador, l’Apòstol. El seu braç significa avui la mà de Tecla estesa vers nosaltres per portar-nos, per acompanyar-nos cap a Crist, cap a la veritat, la vida i la justícia», va cloure.

La celebració va continuar amb la litúrgia eucarística i, ja al final, centenars de tarragonins es van apropar per a venerar la relíquia del braç de santa Tecla, mentre s’interpretaven els goigs. Ja a la tarda, després del cant de les vespres pontificals, va tenir lloc la processó amb la relíquia pels carrers de la Part Alta de Tarragona, amb milers de persones expectant aquest acte, que va tenir com a moment culminant el gran esclat festiu amb motiu de l’entrada del Braç a la Catedral, on resta de nou custodiat a l’urna del retaule de la capella de Santa Tecla.

Font i fotografies: Arquebisbat de Tarragona

Cerca
Historial
imatge fons bottom